Wednesday, November 26, 2008

Ayam Kuzi

gambar dipetik dari baby batriesyia.com
Bahan-bahan:

2 cawan minyak masak
1 ekor ayam (dipotong 16)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 cawan minyak masak
4 biji tomato merah (potong empat)
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan kismis kuning
1/2 cawan badam keping
2 cawan hirisan kentang
100g kerisik
Gula & garam secukup rasa
Kiub ayam Maggi untuk menambah perisa.


Bahan kisar:

5 tangkai cili kering
5 tangkai cili merah
4 sentimeter halia
4 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 sudu besar rempah kurma
untuk hiasan ( cili merah, daun bawang & daun sup )

Cara memasak:

1. Goreng ayam yang telah diperap dengan serbuk kunyit. Setelah separuh garing, ketepikan.

2. Panaskan setengah cawan minyak masak dan masukkan bahan2 yg telah dikisar. Masak hingga terbit minyak.

3. Kemudian, masukkan tomato, sos tomato, susu cair, kismis kuning, badam keping, kiub ayam, gula dan garam. Biarkan ia masak sehingga sedikit kering.

4. Akhir sekali, masukkan ayam yang sudah digoreng dan gaul rata, masukkan kerisik, gaul lagi hingga kuah agak pekat.

5. Hiaskan dengan cili merah, daun sup dan daun bawang.

No comments: