Bahan-Bahan:
500 gm daging [dipotong nipis]
4 s/b minyak masak 3 s/b kicap pekat [ cap unta ] jus asam jawa
Rempah tumis [ kayu manis, pelaga, bunga lawang & cengkih ]
Sehelai daun pandan
Garam dan gula secukup rasa
Bahan A untuk dikisar
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
3 sm lengkuas
3 tangkai serai
10 tangkai cili kering
Bahan B untuk dikisar
1 cawan kismis hitam atau buah prun
½ cawan bawang goreng
Untuk hiasan
Kacang peas [ di dalam tin ]
Cara-cara :
1. Panaskan minyak dan tumiskan rempah tumis, kemudian masukkan bahan kisar A hingga wangi.
2. Masukkan daging dan sedikit air. Biarkan sehingga empuk.
3. Bila empuk masukkan kicap dan bahan kisar B.
4. Masakkan sehingga pekat dan naik minyak. Masukkan daun pandan [ disimpul ] air asam jawa dan sedikit garam & gula.
5. Biar seketika dan taburkan kacang peas, gaul rata dan hidangkan.