Friday, November 28, 2008

Mee Bandung Muar

Bahan-bahan:

1 kg mee kuning
10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
1 labu bawang putih (diketuk)
5 biji bawang merah
½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air
½ cawan udang hidup
1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
¾ - 1 cawan gula pasir
3 - 4 cawan air rebusan daging
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individual preference.
Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)


Cara memasak:


1· Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
2· Pijarkan sedikit minyak didalam kuali
3· Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing
4· Masukkan sos tiram
5· Masukkan udang, daging rebus
6· Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat

Untuk menghidang

· Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
· Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
· Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
· Masukkan kedalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.
· Hidangkan.

Mee Bandung

Bahan-bahan

Mee / Meehoon
3 biji bawang merah (dihiris nipis)
3 ulas bawang putih (dihiris nipis)
2 keping tauhu (digoreng dan dipotong nipis)
RM 2 udang kering
1/2 kilo daging (dikisar halus bersama udang kering)
1/4 botol sos tomato
2 biji tomato
RM1 sayur sawi (dipotong-potong)
1 bekas kecil (bulat) cili giling - yang selalu didapati di pasar malam. Ikut citarasa, jika suka pedas tambah lagi
50 sen daun bawang (dimayang kecil-kecil
2 camb tepung jagung (untuk melikatkan kuah - dibancuh dengan air dahulu agar tidak berketul-ketul)
2 biji limau kasturi
4 biji telur
200g udang

Cara-cara


1· Tumiskan bawang putih dan merah Apabila bawang kekuningan masuk cili dan kacau hingga cili masak.
2· Masuk daging yang telah dikisar bersama udang kering tadi. Masukkan air secukupnya.
3· Apabila daging telah empuk, masukkan udang dan tahuu goreng Masukkan tomato dan telur Masukkan air tepung jagung Kacau sekali sekala.
4· Apabila sudah sebati dan masak masukkan sayur sawi Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5· Bihun/mee tidak dicampurkan sekali kerana cepat meresap kuah. Oleh itu, bihun/mee direbus seketika/dicelur
6· Untuk menghidangkan tabur daun ke dalam mangkuk berisi kuah bandung.
7. Sebelum memakan perah sedikit air limau kasturi.

Makoroni Goreng

Bahan-Bahan

500g makaroni (sudah direbus)
250g daging cincang
2 sudu besar gula madu
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap cair
½ sudu kecil serbuk lada putih
1 biji bawang besar dihiris
minyak secukupnya
garam secukup rasa
2 sudu besar mentega
1 sudu besar bawang putih dikisar
½ sudu kecil serbuk buah pala
daun sup dan daun bawang secukupnya (hiris halus)
100g udang
100g lobak merah dihiris


Cara Cara

1. Perapkan daging cincang dengan kicap cair dan gula madu.
2· Panaskan sedikit minyak dan goreng daging. Masukkan sedikit mentega, serbuk lada putih, garam dan sos tomato. Gaul rata sebelum diangkat.
3· Panaskan minyak di kuali baru dan tumis bawang putih kisar. Kemudian masukkan bawang besar diikuti dengan udang dan makaroni.
4· Masukkan serbuk buah pala, serbuk lada putih dan sedikit mentega.
5· Akhir sekali masukkan lobak merah dan daun sup dan daun bawang.
6· Hidangkan makaroni dengan meletak daging cincang di atasnya.

Makaroni Bakar

Bahan-bahan

1 paket macaroni (dicelur dalam air panas sehingga kembang dan ditoskan)
1/2 kilo daging cincang
1 tin susu cair/ideal milk(besar)
1 tin air
4 bji telur (dipukul)
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia (semua ditumbuk)
sedikit daun sup dan daun bawang
sedikit bawang goreng
3 sudu rempah daging minyak utk menumis

Cara Membuatnya

1. Tumis bawang dan rempah hingga kuning.
2. Masukkan daging cincang dan goreng sehingga sebati.
3. Masukkan makaroni dalam bekas pembakar dan tuangkan adunan daging. Gaul rata.

4. Masukkan susu, kacau rata.
5. Pecahkan telur dan pukul sedikit kemudian tuang atas macaroni. Ratakan (jgn dikacau)

6. Hias dengan daun sup dan bawang goreng.
7. Bakar dgn api yg sederhana.

Laksa Johor

Bahan-bahan

Spagetti 1 paket (direbus)
1 kilo ikan kembung / parang - direbus (ambil isi)
1 1/2 paket kecil serbuk kari ikan
(dicampurkan dengan sedikit santan cair)
15 ulas bawang merah }
5 ulas bawah putih }
3 inci Lengkuas } dikisar halus (A)
3 batang serai }
300 gm udang kering (dikisar) (B)
150 gm ikan kurau kering (dibakar dan di kisar) (C)
kerisik
Santan kelapa
Garam dan serbuk perasa

Cara-cara
1. Tumis bahan A hingga naik bau dan masukkan rempah kari.
2. Tumis hingga garing Masukkan bahan kisar B dan C Masuk isi ikan, gaul sebati dan masukkan santan Bila kuah dah mendidih, masukkan kan kerisik.
3. Biar kuah masak lama sikit agar rasanya sebati.
4. Untuk pengetahuan, kalau kuah disimpan semalaman, rasanya lagi sedap

Untuk Ulam
Taugeh
Daun kesom & Daun selasih
lobak asin
sambal belacan
timun dipotong ikut keliling dan dipotong halus -
(bukan seperti buat laksa asam)
Limau kasturi

Kway Teow Mikro

Bahan-Bahan

1 paket kway teow
250g isi ayam
1 sudu besar bawang putih kisar
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
2 batang cili dihiris
garam secukup rasa
½ sudu kecil serbuk lada putih
½ sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar kicap pekat manis
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar minyak
½ batang lobak merah dihiris panjang
1 batang cili merah dihiris sebagai hiasan

Cara Cara

1. Letakkan minyak di bekas khas dan letakkan juga bawang putih dan isi ayam.

2. Gaul hingga rata lalu masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro selama 6-9 minit pada suhu sederhana panas.


3. Selepas itu, masukkan kway teow, sos tiram, kicap cair, garam, kicap manis, lada putih dan hitam dan lobak.

4. Gaul lagi sehingga semuanya rata.


5. Masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro selama 90-120 saat pada suhu sederhana panas.