Thursday, November 6, 2008

Udang Mentega Daun Kari


Bahan-bahannya :

1 Kilo udang
( taburkan tepung kunyit & sedikit garam dan perap dalam 15-20 minit )

1 tin Susu Ideal
2 biji telor
2 tangkai daun kari
2 sudu makan mentega
1 sudu makam minyak masak
1 kiub ikan bilis atau ayam
Sedikit garam
Cili merah atau hijau ( dihiris )


Cara-cara :

1. Masukkan sedikit minyak, dan gorengkan udang sehingga separuh masak. Kemudian ketepikan.
2. Campurkan 1 tin susu ideal dan 2 biji telor dan gaul rata.
3. Masukkan satu sudu minyak kedalam kuali, apabila panas, masukkan 2 sudu mentega.
4. Apabila mentega cair, masukkan adunan susu tadi dan goreng hingga kuah pekat dan bergentel.
5. Masukkan udang dan gaul lagi hingga bersalut dengat udang.
6. Taburkan kiub ayam maggi ke dalam kuah tadi. Sekiranya kurang masin anda boleh masukkan sedikit garam.
7. Masukkan daun kari dan hirisan cili, gaul sampai layu.
8. Angkat dan hidangkan.


Tips

Sepanjang memasak adunan susu, gunakan api perlahan supaya tidak hangus.

Ikan Bawal Tiga Rasa




Bahan-bahannya :

1 ekor Ikan Bawal atau Kerapu atau Merah
( taburkan tepung kunyit & sedikit garam dan perap dalam 15-20 minit )

Cili kering ( di kisar )
Halia ( Di mayang halus )
Bawang merah & putih ( di kisar )
Bawang besar ( dipotong bulat )
Serai 2 batang ( dititik )
Sos Tomato
Kicap Masin
Asam Jawa
Rempah Kari Ikan
Minyak masak
Belacan
Sedikit gula
Lemon ( Di hiris nipis )

Cara-cara :

1. Gorengkan ikan sehingga masak dan masukkan ke dalam pinggan.
2. Tumiskan , halia, bawang merah & putih hingga harum.
3. Masukkan cili yang dikisar & sesudu rempah kari dan tumis hingga terbit minyak.
4. Masukkan serai, sos tomato, sedikit kicap dan air belacan.
5. Masukkan air asam jawa dan gula secukup rasa.
6. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan gaul sehingga sedikit layu.
7. Apabila kuah masak, tuangkan di atas ikan yang di goreng tadi.


Tips menghidang

1. Alaskan daun pisang di dalam pinggan untuk meletakkan ikan yang telah digoreng..
2. Hiaskan dengan hirisan lemon, dan taburan daun sup.