Bahan-bahannya :
1 Kilo udang
( taburkan tepung kunyit & sedikit garam dan perap dalam 15-20 minit )
1 tin Susu Ideal
2 biji telor
2 tangkai daun kari
2 sudu makan mentega
1 sudu makam minyak masak
1 kiub ikan bilis atau ayam
Sedikit garam
Cili merah atau hijau ( dihiris )
Cara-cara :
1. Masukkan sedikit minyak, dan gorengkan udang sehingga separuh masak. Kemudian ketepikan.
2. Campurkan 1 tin susu ideal dan 2 biji telor dan gaul rata.
3. Masukkan satu sudu minyak kedalam kuali, apabila panas, masukkan 2 sudu mentega.
4. Apabila mentega cair, masukkan adunan susu tadi dan goreng hingga kuah pekat dan bergentel.
5. Masukkan udang dan gaul lagi hingga bersalut dengat udang.
6. Taburkan kiub ayam maggi ke dalam kuah tadi. Sekiranya kurang masin anda boleh masukkan sedikit garam.
7. Masukkan daun kari dan hirisan cili, gaul sampai layu.
8. Angkat dan hidangkan.
Tips
Sepanjang memasak adunan susu, gunakan api perlahan supaya tidak hangus.
1 Kilo udang
( taburkan tepung kunyit & sedikit garam dan perap dalam 15-20 minit )
1 tin Susu Ideal
2 biji telor
2 tangkai daun kari
2 sudu makan mentega
1 sudu makam minyak masak
1 kiub ikan bilis atau ayam
Sedikit garam
Cili merah atau hijau ( dihiris )
Cara-cara :
1. Masukkan sedikit minyak, dan gorengkan udang sehingga separuh masak. Kemudian ketepikan.
2. Campurkan 1 tin susu ideal dan 2 biji telor dan gaul rata.
3. Masukkan satu sudu minyak kedalam kuali, apabila panas, masukkan 2 sudu mentega.
4. Apabila mentega cair, masukkan adunan susu tadi dan goreng hingga kuah pekat dan bergentel.
5. Masukkan udang dan gaul lagi hingga bersalut dengat udang.
6. Taburkan kiub ayam maggi ke dalam kuah tadi. Sekiranya kurang masin anda boleh masukkan sedikit garam.
7. Masukkan daun kari dan hirisan cili, gaul sampai layu.
8. Angkat dan hidangkan.
Tips
Sepanjang memasak adunan susu, gunakan api perlahan supaya tidak hangus.