Monday, December 15, 2008

Ayam Hitam Manis

Bahan-Bahan

4 ketul Paha ayam spring (tanpa lemak)
10 biji Shiitake cendawan
2 biji Kentang (bersama kulit)
2 sudu Campuran halia dan lengkuas yang telah digiling halus
1 biji Bawang besar (dimayang)
1 sudu Bawang putih dan kacang merah (digiling halus)
2 sudu Sos lada
2 sudu Kicap pekat manis
1 sudu Serbuk rempah tumis
1 gelas Air sejuk

Cara Cara


1· Ayam digaul dengan halia, lengkuas, sos lada dan garam.

2· Masukkan kentang, cendawan, bawang besar, bawang putih, sos lada, kicap, serbuk rempah dan digaul.

3· Masukkam sedikit air dan masak selama 10 minit.

Ayam Lemon

Bahan-bahan

1 ekor ayam seberat 1.5kg (dipotong lapan)
minyak untuk menggoreng
120g gajus

Perasa
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu besar madu
2 sudu besar kicap

Cara-cara


1· Gaul ayam bersama serbuk lada hitam, madu dan kicap.Perap selama 1 jam.

2· Panaskan minyak dan goreng ayam itu sehingga garing.

3· Kemudian goreng pula gajus itu dan ketika menghidangkannya,tabur gajus itu ke atas ayam dan hiaskan dengan hirisan timun.Hidangkan panas-panas.

Ayam Golek Seri Pahang

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam (dibersihkan)
300 gm bawang merah (dikisar halus)
5 cm halia (dititik)
2 sudu besar rempah kari ayam 2 keping asam gelugur
2 biji kelapa parut (diperah 3 cawan santan)
Garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:


1· Satukan bawang merah, serai, serbuk kari, garam, gula, asam gelugur dan santan di dalam kuali yang besar, kemudian didihkan perlahan-perlahan di atas api yang kecil selama 20 minit.

2· Apabila kuah hampir pekat, masukkan ayam dan kacau dari semasa ke semasa sehingga ayam separuh masak.
3· Angkat ayam kemudian panggang di atas bara api selama 10 minit. Semasa dipanggang, balik-balikkan ayam sambil disiram kuah yang selebihnya.

Ayam Ketumbar

Bahan-bahan:

1/2 kg ayam
Serbuk kunyit gaulkan
Sedikit garam
6 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih ditumbuk lumat
sedikit halia
4 sudu besar biji ketumbar
1 sudu kecil jintan manis di mesin halus
4 sudu besar cili mesin/cili boh
2 asam keping

Cara memasak:

1· Goreng ayam sehingga garing. Setelah garing bolehlah diangkat dan ketepikan.

2· Tumiskan bahan yang telah ditumbuk lumat sehingga naik bau ke dalam minyak lebihan ayam tadi (agak-agak minyak dengan bahan yang hendak dibuat sambalnya).

3· Masukkan cili mesin/cili boh sehingga pecah minyak.

4· Kemudian masukkan ketumbar dan jintan manis yang telah dimesin. Jika nampak pekat tuangkan sedikit air (Gunakan api yang sederhana).

5· Masukkan asam keping, sedikit garam dan sedikit gula. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaulkan. Hidangkan

Ayam Arisa

Bahan-Bahan

1 ekor ayam (dibuang kulitnya)
2 mangkuk air
½ biji buah pala
1 tin oats kecil
1 ½ cawan minyak jagung/minyak sayur
1 cawan kacang pis
3 batang cili merah (dihiris)
2 batang daun sup dan daun bawang (dihiris)
½ sdt garam

Cara Cara


1. Rebuskan ayam bersama dua mangkuk air dan ½ biji buah pala dan sedikit garam secukup rasa.

2. Setelah empuk ayam, diangkat dan ditoskan ayam tadi. Kemudian disiat-siatkan isinya dan dikisarkan kasar sedikit.

3. Air rebusan ayam tadi dipanaskan lagi hingga mendidih, setelah mendidih masukkan oats dan kacau masak dan sebati.

4. Setelah masak oats tadi, masukkan isi ayam, minyak dan jagung gaul hingga rata dan pekat.

5. Apabila nampak ianya bergetil dan diangkat, kemudian tuangkan kedalam mangkuk kaca dan tekan sehingga rata.

6. Taburkan kacang pis, lada merah, daun sup dan daun bawang diatasnya.