Bahan-bahannya :
1 Ekor ayam di potong 14
Tepung kunyit
Garam
8 biji bawang merah,
5 ulas bawang putih,
2 biji bawang besar & 2 inci halia
( semua dikisar - Bahan A )
( semua dikisar - Bahan A )
2 sudu makan serbuk kari
2 sudu makan serbuk cili ( ikut selera pedas masing-masing )
2 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
2 batang serai
1 paket kerisik
1 kiub Ayam Maggi
2 tangkai daun kari
1 paket santan segera
1 sudu gula apong / melaka
Sedikit garam
Cara-cara
1. Taburkan kunyit & garam pada potongan ayam dan biarkan selama 15 minit. Selepas itu goreng separuh masak, angkat dan ketepikan.
2. Tumiskan Bahan A hingga naik bau. Masukkan serai.
3. Masukkan serbuk kari dan serbuk cili dan goreng hingga terbit minyak.
4. Masukkan sos tomato, sos tiram, gula apong & kiub Ayam Maggi.
5. Apabila kuah mendidih, masukkan ayam yang telah di goreng tadi dan gaul hingga sebati. Masukkan kerisik dan taburkan daun kari. Gaul rata.
6. Akhir sekali masukkan santan dan masak hingga kuah agak pekat.
7. Masukkan garam secukup rasa.
Tips
§ Hiaskan dengan hirisan tomato & Cili Hijau.
§ Boleh dimakan dengan ketupat, lemang atau pulut kuning.