Tuesday, November 4, 2008

Sweet-sour Ketam



Bahan-bahan

4 ekor ketam [potong 2 dan bersihkan]
3 sudu besar minyak masak
3 sudu besar sos cili
6 sudu besar sos tomato
1 cawan air
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1/2 cawan nenas - jika suka [dipotong dadu]
2 biji tomato [dibelah]
1 biji telur [pukul sikit]
1 pokok daun bawang [mayang 1 inci]


Bahan hiris

2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar


Cara Memasak

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga wangi.
2. Masukkan air, sos cili, sos tomato dan ketam. Biarkan mendidih.

3. Masukkan garam dan gula sedikit.

4. Masukkan telur dan kacau sikit. Biarkan mendidih.
5. Masukkan buah tomato dan nenas dan kacau rata.
6. Bila dah nampak pekat masukkan daun bawang dan angkat.
7. Masukkan dalam pinggan besar..

Masak Lemak Siput Sedut



Bahan-bahan

Bahan A

1 kg siput sedut [potong belakangnya. basuh dan toskan]
2 cawan santan cair [2 santan pekat ]

1 biji kelapa
1 biji ubi keladi [potong kecil dan rebus...dan toskan]
1 helai daun kunyit [koyakkan]

Bahan Mesin

20 tangkai cili api (ikut pedas)
3 ulas bawang kecil
garam
serbuk kunyit

Cara Memasak

1. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalam periuk dan didehkan perlahan-laha sehingga mendidih.

2. Masukkan santan pekat dan biarkan mendidih sekali lagi.

3. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.

Sambal Sotong


Bahan-bahan


1 kg sotong
1 labu bawang besar [mayang/hiriskan]
1/2 cawan jus asam jawa
3 s/b sos tomato
garam
gula
minyak

Bahan kisar

20 biji cili kering
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm belacan

Cara Memasak

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga garing dan naik minyak.
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kacau rata.
3. Masukkan gula dan garam, dan masakkan sehingga naik minyak dan pekat.
4. Masukkan sotong dan bawang besar. Kacau rata.
5. Biarkan sebentar supaya sotong masak dan bawang agak layu. Tutup api.
6. Hidangkan dengan nasi biasa atau nasi lemak.