Thursday, November 6, 2008

Ikan Bawal Tiga Rasa




Bahan-bahannya :

1 ekor Ikan Bawal atau Kerapu atau Merah
( taburkan tepung kunyit & sedikit garam dan perap dalam 15-20 minit )

Cili kering ( di kisar )
Halia ( Di mayang halus )
Bawang merah & putih ( di kisar )
Bawang besar ( dipotong bulat )
Serai 2 batang ( dititik )
Sos Tomato
Kicap Masin
Asam Jawa
Rempah Kari Ikan
Minyak masak
Belacan
Sedikit gula
Lemon ( Di hiris nipis )

Cara-cara :

1. Gorengkan ikan sehingga masak dan masukkan ke dalam pinggan.
2. Tumiskan , halia, bawang merah & putih hingga harum.
3. Masukkan cili yang dikisar & sesudu rempah kari dan tumis hingga terbit minyak.
4. Masukkan serai, sos tomato, sedikit kicap dan air belacan.
5. Masukkan air asam jawa dan gula secukup rasa.
6. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan gaul sehingga sedikit layu.
7. Apabila kuah masak, tuangkan di atas ikan yang di goreng tadi.


Tips menghidang

1. Alaskan daun pisang di dalam pinggan untuk meletakkan ikan yang telah digoreng..
2. Hiaskan dengan hirisan lemon, dan taburan daun sup.

No comments: