Friday, November 28, 2008

Mee Bandung Muar

Bahan-bahan:

1 kg mee kuning
10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
1 labu bawang putih (diketuk)
5 biji bawang merah
½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air
½ cawan udang hidup
1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
¾ - 1 cawan gula pasir
3 - 4 cawan air rebusan daging
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individual preference.
Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)


Cara memasak:


1· Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
2· Pijarkan sedikit minyak didalam kuali
3· Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing
4· Masukkan sos tiram
5· Masukkan udang, daging rebus
6· Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat

Untuk menghidang

· Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
· Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
· Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
· Masukkan kedalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.
· Hidangkan.

No comments: