1 ekor ayam (dibuang kulitnya)
2 mangkuk air
½ biji buah pala
1 tin oats kecil
1 ½ cawan minyak jagung/minyak sayur
1 cawan kacang pis
3 batang cili merah (dihiris)
2 batang daun sup dan daun bawang (dihiris)
½ sdt garam
Cara Cara
2. Setelah empuk ayam, diangkat dan ditoskan ayam tadi. Kemudian disiat-siatkan isinya dan dikisarkan kasar sedikit.
3. Air rebusan ayam tadi dipanaskan lagi hingga mendidih, setelah mendidih masukkan oats dan kacau masak dan sebati.
4. Setelah masak oats tadi, masukkan isi ayam, minyak dan jagung gaul hingga rata dan pekat.
5. Apabila nampak ianya bergetil dan diangkat, kemudian tuangkan kedalam mangkuk kaca dan tekan sehingga rata.
6. Taburkan kacang pis, lada merah, daun sup dan daun bawang diatasnya.
No comments:
Post a Comment