Thursday, January 8, 2009

Nasi Ayam Pandan

Bahan untuk nasi

4 pot beras
Daun pandan ( sehelai )
Hirisan halia
Rempah tumis ( bunga lawang, kayu manis, buah pelaga & cengkih )
Kiub ayam Maggi ( 3 ketul )
Majerin ( 2 sudu )
Sedikit garam & tepung kunyit

Cara-cara

1. Basuh beras dan toskan sehingga kering
2. Panaskan majerin dengan sedikit minyak masak
3. Tumiskan halia, serbuk kunyit dan daun pandan
4. Masukkan rempah tumis
5. Masukkan air
6. Hancurkan kiub ayam dan masukkan kedalam air tadi
7. Masukkan kedalam periuk nasi dan tanak sehingga masak

Bahan untuk ayam

Seekor ayam di potong 8
Kicap pekat
Beberapa helai daun pandan
Sedikit halia & kunyit ( ditumbuk )
Minyak untuk mengoreng
Limau nipis atau lemon

Cara-cara

1. Bersihkan ayam dengan perahan limau atau lemon
2. Kukus sehingga separuh masak
3. Setelah itu angkat dan perapkan ayam dengan kicap, halia dan kunyit
4. Balutkan ayam dengan daun pandan.
5. Setelah beberapa minit, goreng ayam sehingga agak garing.

Bahan untuk Sambal Cili

3 ulas bawang putih ( di tumbuk )
2 cawan gula pasir
1 sudu cuka
Cili kering yang dikisar

Cara-cara


1. Hanguskan gula di dalam kuali bersama bawang putih yang di tumbuk
2. Masukkan cili
3. Masukkan sedikit air
4. Biar sehingga kuah agak pekat
5. Akhir sekali masukkan sedikit garam dan cuka.


Bahan untuk Sup


Air
3 kiub ayam MAGGI
1 inci halia ( di titik )
1 batang serai ( di titik )
Daun sup & daun bawang
Bawang goreng
Lada sulah

Cara-cara

1. Masak air hingga menggelegak
2. Masukkan kiub ayam magi
3. Masukkan halia & serai
4. Apabila masak, masukkan daun sup, daun bawang dan taburan Bawang goreng.
5. Masukkan lada sulah

Cara menghidang

Hidangkan bersama daun salad, hirisan timun dan tomato.

No comments: