Bahan-bahannya
1/2 ekor ayam di potong 8
½ cawan sos cili
½ cawan sos tomato
5 sudu kicap manis atau masin
Pes cili [ cili kering yang dikisar ]
1 bungkus kecil Rempah tumis[kayu manis, cengkeh, buah pelaga, bunga lawang ]
1 kiub ayam
Bawang besar [ dipotong bulat & digoreng hingga layu. ]
Sedikit air asamjawa
Bahan-bahan untuk dikisar
10 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
4 batang serai
Cara-cara
1. Masukkan potongan ayam ke dalam mangkuk besar
2. Perapkan dengan sos cili, sos tomato, kicap dan semua bahan kisar selama ½ jam.
3. Tumiskan rempah tumis hingga naik bau dan masukkan pes cili, biar hingga terbit minyak.
4. Masukkan ayam yang telah diperap tadi.
5. Masak hingga ayam empuk.
6. Masukkan gula & garam secukup rasa dan asam jawa.
7. Hiaskan dengan bawang besar yang digoreng layu.
Friday, April 9, 2010
AYAM MASAK MERAH ALA SARAWAK
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Bagus apa nak dpolah ktk tok.teruakan share resepi dari sarawak
Post a Comment