Bahan-bahan
1 ekor ikan terubok masin
2 biji cili merah
10 biji cili api 2 batang serai [ Di titik ]5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih2 keping asam gelugur1 paket santan serbuk
Sedikit belacan
1 ekor ikan terubok masin
2 biji cili merah
10 biji cili api 2 batang serai [ Di titik ]5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih2 keping asam gelugur1 paket santan serbuk
Sedikit belacan
Cara membuatnya:
1. Ikan terubok di potong 3
2. Tumbukkan cili api, cili merah , bawang merah & bawang putih sehingga lumat.
3. Masukkan ikan dan bahan yang sudah ditumbuk ke dalam periuk bersama-sama air belacan, serai dan santan.
4. Masak hingga mendidih.
5. Kemudian masukkan asam gelugur, kacau hingga rata.
2. Tumbukkan cili api, cili merah , bawang merah & bawang putih sehingga lumat.
3. Masukkan ikan dan bahan yang sudah ditumbuk ke dalam periuk bersama-sama air belacan, serai dan santan.
4. Masak hingga mendidih.
5. Kemudian masukkan asam gelugur, kacau hingga rata.
No comments:
Post a Comment