Friday, April 9, 2010

TAUHU SUMBAT SOS KICAP BERKACANG


Bahan-bahan

6 keping tauhu segar
Sebatang lobak merah [ di potong memanjang ]
Sebiji timun [ ” ]
Sebiji sengkuang [ ” ]

Untuk sos


2 sudu kacang tanah goreng
Sebiji cili [ boleh digunakan cili padi kalau mahu lebih pedas ]
Seulas bawang putih
2 sudu gula
3 sudu kicap manis
2 biji limau kasturi

Cara-cara


1. Gorengkan tauhu hingga kekuningan
2. Potong serong kepada 2 bahagian [ bentuk segi tiga ]
3. Potong di bahagian tengah dan sumbatkan lobak merah, timun & sengkuang yang telah di mayang.
4. Ketepikan.

Cara membuat sos


1. Tumbukkan bawang putih, cili, gula sehingga lumat.
2. Kemudian masukkan kacang dan tumbuk hingga sebati [ jangan terlalu hancur ]
3. Tuangkan kicap dan akhir sekali perahkan limau kasturi.

Cara hidangan

Tuangkan sos kacang kedalam tauhu sumbat apabila menghidang.

No comments: