Bahan-bahan
1 cawan sesar unjur [ udang salai sarawak ] direndam seketika
½ cawan rempah kari ikan
2 sudu kerisek
2 biji keledek manis [ sweet potatoes ]
1 tangkai daun kari
1 bungkus kecil Rempas tumis [kayu manis, cengkeh, buah pelaga, bunga lawang ]
2 cawan santan segar atau 1 kotak kecil santan segera
1 sudu serbuk cili
1 sudu serbuk kunyit
Air asam jawa
Untuk dikisar [ bahan A ]
10 tangkai cili kering
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
1 cawan sesar unjur [ udang salai sarawak ] direndam seketika
½ cawan rempah kari ikan
2 sudu kerisek
2 biji keledek manis [ sweet potatoes ]
1 tangkai daun kari
1 bungkus kecil Rempas tumis [kayu manis, cengkeh, buah pelaga, bunga lawang ]
2 cawan santan segar atau 1 kotak kecil santan segera
1 sudu serbuk cili
1 sudu serbuk kunyit
Air asam jawa
Untuk dikisar [ bahan A ]
10 tangkai cili kering
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
Cara-cara
1. Tumiskan bahan A bersama rempah tumis & daun kari hingga naik bau
2. Masukkan serbuk cili & kunyit
3. Masukkan kari yang telah dibancuh dengan sedikit air
4 Kemudian masukkan sesar unjur & keledek manis dan gaul rata.
5. Apabila sebati tuangkan santan dan biar hingga mendidih.
6. Masukkan kerisek, gula, garam dan asam jawa.
7. Apabila kuah masak tutupkan api dan hidangkan.
1. Tumiskan bahan A bersama rempah tumis & daun kari hingga naik bau
2. Masukkan serbuk cili & kunyit
3. Masukkan kari yang telah dibancuh dengan sedikit air
4 Kemudian masukkan sesar unjur & keledek manis dan gaul rata.
5. Apabila sebati tuangkan santan dan biar hingga mendidih.
6. Masukkan kerisek, gula, garam dan asam jawa.
7. Apabila kuah masak tutupkan api dan hidangkan.
** Sedap dicecah dengan roti, ketupat atau lemang.
No comments:
Post a Comment