Friday, April 9, 2010

KARI SESAR UNJUR [ UDANG SALAI ]


Bahan-bahan

1 cawan sesar unjur [ udang salai sarawak ] direndam seketika
½ cawan rempah kari ikan
2 sudu kerisek
2 biji keledek manis [ sweet potatoes ]
1 tangkai daun kari
1 bungkus kecil Rempas tumis [kayu manis, cengkeh, buah pelaga, bunga lawang ]
2 cawan santan segar atau 1 kotak kecil santan segera
1 sudu serbuk cili
1 sudu serbuk kunyit
Air asam jawa

Untuk dikisar [ bahan A ]

10 tangkai cili kering
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
Cara-cara

1. Tumiskan bahan A bersama rempah tumis & daun kari hingga naik bau
2. Masukkan serbuk cili & kunyit
3. Masukkan kari yang telah dibancuh dengan sedikit air
4 Kemudian masukkan sesar unjur & keledek manis dan gaul rata.
5. Apabila sebati tuangkan santan dan biar hingga mendidih.
6. Masukkan kerisek, gula, garam dan asam jawa.
7. Apabila kuah masak tutupkan api dan hidangkan.

** Sedap dicecah dengan roti, ketupat atau lemang.

No comments: