Friday, April 9, 2010

SAMBAL TAHAI

Bahan-bahan

½ kilo Ikan Tahai [Ikan tamban salai] - Dikupaskan kulit & ditumbuk
10 tangkai Cili kering ( dikisar menjadi pes )
5 biji Bawang merah ( dikisar )
3 ulas bawang putih ( dikisar )
2 labu Bawang Besar( di mayang halus )
Sedikit belacan
Asam jawa atau asam gelugor
Garam & gula secukup rasa.
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

1. Tumiskan bawang yang dikisar serta bawang besar sehingga kekuningan
2. Masukkan pes cili dan biar sehingga terbit minyak.
3. Masukkan air belacan dan asam jawa.
4. Akhir sekali masukkan ikan tahai yang ditumbuk tadi. Gaul rata.
5. Masukkan garam & gula secukup rasa.

** Sesuai untuk dimakan dengan lemang, ketupat pulut dan nasi lemak.

1 comment:

Anonymous said...

Ikan tahai tu perlu buang tulang & rendam dalam air tak?