Friday, April 9, 2010

SUP NENAS SARIKEI

Bahan-bahan

Setengah biji Nenas ( dikupas dan di potong kecil atau diracik )
1 ½ jug air
2 biji Cili merah [ di potong ]
Belacan [ 1 inci ]
Udang [ ikut suka berapa banyak ] – dikupas kulit , biarkan bahagian ekor
Gula
Bahan perasa atau kiub bilis
Garam
Serbuk lada sulah

Cara-cara

1. Tuangkan air ke dalam periok dan didihkan
2. Apabila mendidih,masukkan potongan nenas dan biar hingga empuk
3. Masukkan cili dan belacan yang telah dihancurkan, kemudian masukkan udang.
4. Gaul rata. Masukkan kira-kira 3 sudu gula [boleh dikurangkan kalau tidak mahu terlalu manis ].
5. Akhir sekali masukkan garam, serbuk perasa dan serbuk lada sulah.

No comments: