Bahan-bahan
Setengah biji Nenas ( dikupas dan di potong kecil atau diracik )
1 ½ jug air
2 biji Cili merah [ di potong ]
Belacan [ 1 inci ]
Udang [ ikut suka berapa banyak ] – dikupas kulit , biarkan bahagian ekor
Gula
Bahan perasa atau kiub bilis
Garam
Serbuk lada sulah
Cara-cara
1. Tuangkan air ke dalam periok dan didihkan
2. Apabila mendidih,masukkan potongan nenas dan biar hingga empuk
3. Masukkan cili dan belacan yang telah dihancurkan, kemudian masukkan udang.
4. Gaul rata. Masukkan kira-kira 3 sudu gula [boleh dikurangkan kalau tidak mahu terlalu manis ].
5. Akhir sekali masukkan garam, serbuk perasa dan serbuk lada sulah.
Friday, April 9, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment