Friday, October 31, 2008

Ayam Marsala


Bahan-bahannya :

1 ekor Ayam di potong 14


BAHAN A

Cili Merah, BawangMerah, Bawang Putih & Halia ( di kisar )

¼ cawan Susu Ideal, Garam, Gula, 3 sudu Sos Tomato, & perahan sebiji limau nipis.Gaul rata semua Bahan A untuk memerap Ayam. Perap selama 20 ke 30 minit.


BAHAN B

Rempah Tumis ( Bunga lawang, kayu manis, buah pelaga, cengkeh )

Air Rempah ( Sedikit serbuk Ketumbar, Jintan Manis, Jintan Putih, Kunyit dan gaul dalam ½ gelas air )

3 Kiub Ayam Maggi

2 sudu pes cili kering

2 sudu serbuk lada hitam

3 biji Bawang Besar di belah 4

Minyak untuk menumis

2 keping Asam Keping ( Asam Gelugor )

1 Tin Susu Ideal


Cara-cara :

1. Panaskan minyak dan gorengkan Bawang Besar dan angkat & ketepikan.

2. Tumiskan pes cilikering hingga garing dan masukkan Rempah Tumis.

3. Masukkan air rempah dan tumis sampai naik bau kemudian masukkan serbuk lada hitam.

4. Masukkan ayam yang telah diperap tadi dan masak hingga empuk.

5. Masukkan lebihan Susu Ideal dan Asam Keping. Masukkan kiub ayam Maggi. Tambahkan gula & garam secukup rasa.

6. Masukkan Bawang Besar yang di goreng tadi.

7. Setelah masak, angkat & hidangkan.


Tips menghidang

1. Hiaskan dengan cili merah berbentuk bunga dan taburan bawang goreng dan daun sup.

2. Sesuai dimakan dengan nasi putih, ketupat atau roti.

No comments: