Bahan-bahannya :
1 kilo Udang ( Di buang kulit, tinggalkan kepala & ekor )
( taburkan tepung kunyit & sedikit garam dan perap dalam 15-20 minit )
Cili kering ( di kisar )
Udang kering ( di tumbuk )
Halia ( Di kisar )
8 biji Bawang merah & 5 ulas bawang putih ( di kisar )
Bawang besar ( dipotong bulat )
Serai 2 batang ( dititik )
Asam Jawa
Minyak masak
Air Belacan
Kiub Maggi ikan bilis
Santan
Sedikit gula & garam
Cara-cara :
1. Gorengkan udang sehingga setengah masak dan masukkan ke dalam pinggan.
2. Tumiskan serai, halia, bawang merah & putih hingga harum.
3. Masukkan cili yang dikisar & tumis hingga terbit minyak. Masukkan udang kering dan biar seketika.
4. Masukkan Kiub ikan bilis dan air belacan.
5. Masukkan santan.
6. Masukkan air asam jawa dan gula & garam secukup rasa.
7. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan gaul sehingga sedikit layu.
8. Apabila kuah masak, masukkan semula udang yang di goreng tadi dan biar hingga masak.
Tips menghidang
1. Alaskan daun pisang di dalam pinggan untuk meletakkan udang yang telah digoreng.
2. Hiaskan dengan cili hijau dan taburan daun sup.
No comments:
Post a Comment