Bahan-bahannya :
1 paket isi ketam
2 biji telor ( dipukul rata )
2 kiub ayam maggi
Sedikit tepung jagung
Serbuk lada putih
sedikit kicap masin
Cara-cara :
1. Didihkan air di dalam periuk, apabila menggelegak masukkan telur yang telah dipukul perlahan-lahan; sambil menuang telor gaulkan air dengan senduk supaya telor tidak berkepal-kepal.
2. Masukkan isi ketam & gaul rata.
3. Masukkan kiub ayam maggi, gaul dan masukkan sedikit kicap sebagai pewarna & perasa. ( 2-3 sudu kecil sahaja ).
4. Masukkan tepong jagung untuk memekatkan sup dan masukkan sedikit serbuk lada putih.
5. Reneh dengan api perlahan sehingga sup nampak pekat.
6. Semasa menghidang, taburkan daun sup dan bawang goreng.
Tips penyediaan
1. Sesuai untuk makan nasi atau roti bakar semasa sarapan pagi.
2. Anda juga boleh memasukkan cendawan butang dalam tin atau cendawan segar untuk rasa yang lebih enak.
3. Hidangkan panas-panas sebab apabila sejuk ia akan menjadi terlalu pekat.
No comments:
Post a Comment