Bahan-bahannya :
1 ekor Ikan Tenggiri( taburkan tepung kunyit & sedikit garam dan perap dalam 15-20 minit )
Bahan A : Halia, Lengkuas, Serai, Bawang Merah & Bwg. Putih ( di kisar )
Bahan B : Cili kering ( di kisar ),Sekotak @ Sepaket santan segera ( Santan segar lebih baik )Asam Keping,Kerisik, Serbuk kunyit, Minyak masak, Sedikit garam & gula, Daun kunyit
Cara-cara :
1. Gorengkan ikan sehingga masak dan angkat.
2. Tumiskan semua Bahan A yang dikisar hingga harum.
3. Masukkan Bahan B yang dikisar dan tumis hingga terbit minyak.
4. Masukkan Serbuk Kunyit & Asam Keping.
5. Masukan Ikan yang telah digoreng tadi.
6. Masukkan Santan, biar sebati dan masukkan Kerisik untuk memekatkannya.
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Daun Kunyit di mayang halus dan masukkan ke dalam kuah.
9. Biarkan beberapa minit sebelum dihidangkan.
Tips menghidang
1. Alaskan daun pisang di dalam pinggan untuk menghidangkannya.
2. Hiaskan dengan hirisan lemon, dan taburan daun sup.
No comments:
Post a Comment