Friday, October 31, 2008

Bubur Pedas Sarawak

Bahan-Bahan:

1 bungkus rempah bubur pedas( agak sukar didapati di Semenanjung & Sabah)
1 biji keledek (saiz sederhana)
250 gram udang (boleh digantikan daging atau ayam)
3 batang kacang panjang
1 biji terung panjangsegenggam udang kering2 batang seraisedikit suun.
3-4 batang jagung muda
sedikit daun cekur manis
ubi kentang & karot dipotong dadu
2 batang tahu kering
Sedikit cendawan cina ( hitam )
2 helai daun kunyit
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2-3 biji cili merah1 cm belacan
Santan

Cara:

Tumis bawang merah,bawang putih,belacan,udang kering dan cili yang telah ditumbuk halus. Setelah naik bau,masukkan serai,rempah bubur pedas dan air,masak hingga mendidih. Masukkan udang dan kesemua sayur-sayuran . Masukkan santan, akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa.Masak sehingga agak pekat sedikit barulah dihidangkan.


Bubur Pedas adalah masakan yang paling popular di Sarawak terutama di Bulan Ramadhan. Di Bazaar Ramadhan, anda boleh lihat Bubur Pedas diletakkan di dalam kawah besar. Biasanya ia di jual sebungkus dengan harga RM 3.00 ke atas.
Bubur pedas menggunakan lebih kurang 10 jenis kerabu dan sayur-sayuran. Rasanya lemak-lemak pedas dan sungguh sedap.


Bagi tempat anda yang tidak ada menjual bumbu bubur pedas, anda boleh buat sendiri!
Cara-caranya mudah sahaja, bahannya cuma lengkuas, kelapa parut, biji ketumbar, dan beras. Gorengkan bahan-bahan itu hingga warna keemasan, selepas itu tumbuk hingga lumat. Siaplah bumbu atau perencah bubur pedas!

No comments: