Bahan-bahan
1/2 kilo keledek merah ( sweet potato )
1 kilo kelapa parut ( diperah menjadi santan pekat )
2 biji telur
Tepung gandum
Daun pandan
Gula secukup rasa
1 sudu teh garam
Cara-cara
1. Rebuskan keledek hingga masak , angkat & kupaskan kulit
2. Lenyekkan dan masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga menjadi doh
3. Gentel doh hingga menjadi bentuk telur, masukkan ke dalam loyang
4. Perahkan kelapa hingga menjadi pati santan; masukkan telor dan gula secukup rasa. Gaul rata dan masukkan sedikit garam
5. Masukkan loyang ke dalam periuk kukus. Masukkan adunan santan dan masukkan helaian daun pandan
6. Kukus sehingga kuah agak pekat . Angkat dan hidangkan.
komen jefbuj
Resepi ini adalah resepi warisan keluarga saya. Manisan atau dessert ini disediakan khusus semasa bulan Ramadhan. Rasanya sungguh lemak berkrim. Ia lebih sedap apabila dimasukkan kedalam peti sejuk sebelum dimakan.
Resepi ini adalah resepi warisan keluarga saya. Manisan atau dessert ini disediakan khusus semasa bulan Ramadhan. Rasanya sungguh lemak berkrim. Ia lebih sedap apabila dimasukkan kedalam peti sejuk sebelum dimakan.
No comments:
Post a Comment