Friday, October 31, 2008

Badak Berendam Berjagung


Bahan-bahan:


1/2 paket tepung pulut
1/2 biji kelapa parut ( untuk inti )
3 cawan santan
1 cawan air
8 helai daun pandan (di kisar & di perah patinya)
Gula apong @ melaka
Sedikit gula pasir
Sedikit garam
Sedikit jagung untuk hiasan

Cara-cara


1) Gaulkan Kelapa parut dengan gula apong @ melaka kemudain masak hingga sebati. Ketepikan.
2) Bancuh tepung pulut bersama air dan pati pandan hingga menjadi doh yang lembut.
3) Bentukkan doh bulat-­bulat dan isikan inti ke dalamnya.
4) Bancuhkan santan dengan gula dan sedikit garam.
5) Letakkan doh berinti di dalam loyang /bekas dan tuangkan santan di sekelilingnya.
6) Kemudian kukus hingga masak.
7) Apabila santan sudak masak, angkat dan sejukkan.
8) Apabila menghidang, letak kan inti di atas doh & taburkan sedikit jagung.

No comments: